Foliumzuur vs Folaat
Denk je eraan om zwanger te worden? “Begin maar snel foliumzuur te nemen” is één van de eerste adviezen die om je oren vliegen. Een klein (nou ja – eigenlijk erg groot en belangrijk!) detail dat vaak niet standaard bij dat advies wordt vertelt: “neem wel de juiste vorm!”
Er bestaan namelijk twee verschillende vormen van vitamine B11. De ene is de natuurlijke vorm en bijgevolg goed opneembaar voor je lichaam, de andere is een synthetische namaakversie die uiteraard minder opneembaar is en zelfs problemen kan veroorzaken bij sommige mensen.
Er bestaan dus twee verschillende soorten vitamine B11:
- Folaat
- Foliumzuur
Wat is folaat?
Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11. Voordat je lichaam de B11 kan gebruiken wordt hij in je darm omgezet in de actieve vorm die 5-MTHF heet. Folaat vind je onder andere terug in rauwe groene bladgroenten.
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11. Met ‘synthetisch’ wordt bedoeld: ‘gemaakt in een laboratorium’. Je lichaam heeft het veel moeilijker om deze vorm om te zetten in de actieve 5-MTHF vorm. Hierdoor wordt er vaak een deel van de foliumzuur niet omgezet. Dit blijft dan wat rondzweven en ophopen en kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken (tintelende handen/voeten, slechter geheugen). Deze vorm wordt gebruikt in de meeste courante vitaminesupplementen en toegevoegd aan voedingsproducten zoals ontbijtgranen ed.
Waarom heb je vitamine B11 nodig?
Vitamine B11 speelt vanaf de eerste dag van de bevruchting een belangrijke rol in de vorming van het zenuwstelsel bij je baby. Bij een tekort aan vitamine B11 is er een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte.
Verder is vitamine B11 nodig voor de vorming van nieuwe cellen. En een groeiende baby doet niets anders dan constant nieuwe cellen aanmaken.
Ook voor jezelf is vitamine B11 belangrijk om een goede methylatie te hebben. Dit is een ingewikkeld proces dat op het einde van de rit zorgt voor de aanmaak en eliminatie van neurotransmitters. De methylatie heeft hierdoor een invloed op hoe we ons voelen en hoe we denken, het beschermt je zenuwbanen, speelt een rol in de ontgifting en de weerstand.
What to do?
Als je een supplement neemt: kijk even op het doosje. Staat er ‘foliumzuur’ op? Dan is het verstandig om over te schakelen op een supplement waar één van de volgende vormen op het doosje staan: ‘folaat’, ‘actief foliumzuur’, ‘in de vorm van 5MTHF’.
Via je voeding vind je folaat in: rauwe groene bladgroenten zoals spinazie (als je het kookt verdwijnt er veel folaat), broccoli, rode bieten, tarwezemelen, tarwekiemen.
Hoeveel neem je?
400 – 800 mcg/dag
Hoe lang neem je het?
Er wordt standaard aangeraden om foliumzuur te nemen van 4 weken voor je zwangerschap tot de 10de week van je zwangerschap. Op 10 weken zwangerschap is de neurale buis van de baby gevormd en is het risico op een open ruggetje ed geweken.
MAAR….vermits foliumzuur niet alleen een positieve invloed heeft op de neurale buis van de baby, maar ook op de celdeling is het interessant om het de ganse zwangerschap door te blijven nemen.