Soja, gezond of niet?
Er wordt enorm veel gepalaverd over soja. Er zijn zoveel verschillende meningen over te horen waardoor we nog amper weten hoe het nu zit. Is soja nu gezond of niet en welke relatie heeft het met je vruchtbaarheid?
Sojabonen worden gebruikt voor het maken van veel verschillende voedingsmiddelen. Melk, yoghurt, room, babymelk, vleesvervangende burgers, tofu, enz…
Om aan al deze mogelijke verwerkingsmethodes te voldoen wordt er vaak serieus ‘gepruts’ aan de originele sojaboon. Behalve grote verwerkingsmethodes die de sojaboon ondergaat, is de plant ook vaak genetisch gemanipuleerd. Genetisch gemanipuleerde producten hebben een negatieve invloed op ons DNA.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de fyto oestrogenen en het fytinezuur die we terugvinden in soja een negatieve invloed hebben op:
- Het endocriene systeem (daar waar alle hormonen geproduceerd worden) waardoor het gebruik van (veel) soja leidt tot een lagere spermahoeveelheid bij de man en verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw.
- De schildklier ( kan er trager van gaan werken)
- Verminderde opname van mineralen door een hoge concentratie aan fytinezuur. Dit zuur bindt zich aan de mineralen zink, ijzer, calcium en magnesium (Dendougui et al., 2004) die daardoor minder opneembaar worden voor het lichaam. Verder blokkeert het de opname van vitB3.
- Vroegtijdige pubertijd
In soja zitten ook heel veel stoffen die in feite toxines zijn. Door ze te fermenteren verdwijnen deze schadelijke stoffen. Dus in de gefermenteerde vorm (tahoe, tempeh) kan het wel gebruikt worden zonder al te veel schadelijke effecten.
Alternatieven: Eet noten, zaden, peulvruchten, kikkererwten, eieren. Dit zijn uitstekende en gezonde vervangers van soja.