Welke vitamines zijn goed voor je vruchtbaarheid

Vruchtbaarheidsproblemen hangen vaak samen met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. “maar mijn bloedresultaten waren in orde hoor”, hoor ik je al zeggen. I know, maar hierbij wil ik toch drie kleine kanttekeningen maken: ten eerste worden niet alle vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen getest in je bloed. Ten tweede wordt alles wat binnen de referentiewaarden valt, beschouwd als ‘in orde’. Maar een referentiewaarde kan soms erg breed zijn. Neem bijvoorbeeld vitamine D. De ondergrens ligt op 30 ng/ml. (in sommige laboratoria zelfs op 20 ng/ml.). Heb je minder dan dat cijfer, dan heb je kans op het ontwikkelen van klachten en ziekten gerelateerd aan een vitamine D tekort. De bovengrens ligt op 100 ng/ml. Wanneer jij een vitamine D gehalte hebt van 32 ng/ml zal dit dus beschouwd worden als ‘in orde’. Een optimaal vitamine D gehalte ligt echter rond de 50 ng/ml. Je kan je dus al voorstellen dat je vruchtbaarheid er niet bepaald op vooruit gaat als je bloedwaardes maar net met de hakken over sloot zijn ipv ‘optimaal’. Ten derde zegt je bloed niet alles. Veel lichaamsprocessen spelen zich af op celniveau. Tekorten op celniveau zie je niet altijd onmiddellijk terug in het bloed.

 

 Onderstaande lijst van vitamines en mineralen zijn de meest belangrijke om je vruchtbaarheid te verhogen. Deze voedingsstoffen opnemen via je (bio)voeding vind ik het allerbeste. Helaas is het gehalte aan vitamines en mineralen in ons voedsel dramatisch gedaald door oa. bodemverarming en het gebruik van pesticiden. Het gebruik van kwalitatieve supplementen kan dan een goede ondersteuning bieden om de tekorten op te lossen.

 

Vitamine A en D: Beiden zijn noodzakelijk voor de productie van oestrogeen, progesteron en testosteron. Een tekort staat in verband met een verlaagde vruchtbaarheid.

Vind je in: Levertraan, zalm, tonijn, eieren, zonlicht.

Vitamine E: Bevordert een goede innesteling. (bij een tekort heb je een verhoogde kans op een miskraam). Het bevordert de beweeglijkheid van sperma en is een belangrijke antioxidant die het DNA van de eicel en het sperma beschermd.

Vind je in: Zonnebloempitten, amandelen, olijven, olijfolie, tarwekiemen, spinazie, groene groenten

Vitamine C: Is een krachtige antioxidant die de spermakwaliteit flink verhoogd en het sperma beschermd tegen DNA schade. Verder lijkt het ervoor te zorgen dat het sperma minder samenklontert met een betere beweeglijkheid tot gevolg. Bij vrouwen helpt het bij een verkorte luteale fase.

Vind je in: Camu-camu, papaja, rode paprika, broccoli, bloemkool, sinaasappel, aardbeien, aardappelen, veenbessen.

Vitamine B6: Speelt een belangrijke rol in de hormonale balans. Het helpt met het reguleren van de bloedsuikerspiegel, verlicht PMS klachten en ondersteund bij een te korte luteale fase.

Vind je in: Tarwekiemen, knoflook, lever, aardappelen, bananen, linzen, spinazie, kolen

Vitamine B12: Bevordert de spermakwaliteit en productie, bevordert de groei van het baarmoederslijmvlies en vermindert de kans op een miskraam. Een tekort kan leiden tot onregelmatige mestruatie, verlaagde vruchtbaarheid, bloedarmoede, …

Vind je in: Lever, mosselen, zalm, rundsvlees, kaas, eieren

Vitamine B11: Foliumzuur. Is onmisbaar voor de celdelingen (ook van het embryo). Het helpt bij het voorkomen van een open ruggetje en een open gehemelte. Een tekort kan leiden tot een vroeggeboorte. Een tekort aan foliumzuur  en B12 kan ook een verhoging van het homocysteïnegehalte veroorzaken. Dit kan leiden tot een spontane miskraam, en zwangerschapscomplicaties.

Vind je in: Tarwezemelen, tuinbonen, broccoli, postelein, tarwekiemen, kidneybonen, spinazie.

Ijzer: Zorgt voor de beweeglijkheid van het sperma, een tekort wordt in verband gebracht met een verminderde eicelkwaliteit, en problemen met de eisprong.

Vind je in: oesters, gierst, lever, linzen, spinazie, sesamzaad, kidneybonen, pompoenpitten, zilvervliesrijst.

Selenium: Een belangrijke antioxidant die de eicellen en het sperma beschermt tegen DNA schade. Selenium is ook nodig voor de aanmaak van sperma. Een tekort heeft een verminderde spermahoeveelheid tot gevolg.

Vind je in: Haring, tonijn, sojabonen, volkorenbrood, vlees.

Zink: Bij mannen is zink het belangrijkste mineraal voor de vruchtbaarheid. Een tekort hangt samen met een verminderde kwaliteit, verminderd aantal, verminderde beweeglijkheid en misvormingen van het sperma.  Bij vrouwen is het belangrijk voor een goede balans tussen progesteron en oestrogeen. Een tekort staat in verband met vroege miskramen.

Vind je in: Tarwekiemen, lever, sesamzaad, oesters, linzen, zonnebloempitten, pompoenpitten, eieren.

Omega 3 vetzuren: Helpen de hormonen te reguleren en zijn essentieel voor een goede vruchtbaarheid. Een tekort kan leiden tot een verhoogde ontstekingsgraad in het lichaam en het stugger worden van de eicelwand. Hierdoor kan het sperma moeilijker doorheen de wand van de eicel geraken.

Vind je in: wilde vette vis (zalm, sardientjes, haring), lijnzaad, walnoten, chiazaad.

 

Mis jij de nodige handvaten om hiermee aan de slag te gaan?

In onze praktijk helpen we je graag verder met persoonlijk voedings-, supplementen-, en lifestyle advies om je vruchtbaarheid naar een hoger niveau te brengen.

Weet je niet hoe je vitamine en mineralen gehalte ervoor staan? Tijdens een intake consult kan er ook een bloedname uitgevoerd worden.

 

 ⇒    Ja, ik wil een afspraak boeken en actief aan de slag gaan met mijn vruchtbaarheid!