Ann Jamers

Ann Jamers

Zwanger worden en zwanger zijn: een serieuze zaak! 

Dus vertrouw je niet op het advies van de eerste de beste. En dat is maar goed ook … Als je aanklopt bij Ann, kun je op je twee oren slapen. Want zij staat garant voor een schat aan ervaring. Zowel binnen de westerse geneeswijzen, want ze is vroedvrouw en deskundige in natuurlijk bevallen, als binnen de oosterse geneeswijzen, want ze is een gediplomeerde acupuncturist, herbalist en preconceptiespecialist.

Bij Vruchtklaar werkt Ann als acupuncturist, vroedvrouw, coach en trainer, en doet ze alle onderzoeken, van oosterse diagnosestelling tot bloedafnames. Ze geeft ook voedingsadvies over Chinese kruiden en de vijf elementen van de voeding. Samen met An begeleidt ze mensen met een kinderwens op haar eigen unieke manier. 

Wie ben ik


Ann Jamers 


Acupuncturist in hart en nieren, al sinds decennia aangetrokken tot het concept van yin en yang. 


Tijdens het werken als vroedvrouw ben ik een korte kennismakingscursus shiatsu gaan volgen. Het was enorm leuk om het concept van meridianen te leren kennen en vooral te voelen. De energie die in iemand zijn lichaam stroomde op bepaalde punten echt te voelen, kracht of zwakte op sommige plaatsen. Te zien wat het met iemand doet als je punten, energie terug in beweging brengt. Mijn passie was aangewakkerd. Mijn tijd en energie echter beperkt. 


Ik werkte fulltime als zelfstandige vroedvrouw en zag geen mogelijkheid om een 3 jarige opleiding als shiatsu-therapeut te volgen. En dan nog eens het feit om als kleinere vrouw de hele dag met mijn volle kracht boven mensen te hangen zag ik niet goedkomen. Toen kwam de acupunctuur op mijn pad: nog steeds een 3 jarige postgraduaat opleiding tijdens weekenden maar je kon naaldjes prikken en had veel minder kracht nodig, het ging over energie in beweging zetten. En je kon veel specifieker op bepaalde punten werken ipv op ganse meridianen. Het sherlock holmes deel van antwoorden vinden in mezelf was ook getriggerd ;-). 


Maar nog steeds geen tijd… toch kwam ik steeds acupuncturist-vroedvrouwen tegen die enthousiast vertelden hoe ze de acupunctuur in hun praktijk gebruikten en wat voor geweldige resultaten ze hadden. Een vroeg me: hoe lang ga je nog wachten met starten? Je moet gewoon beginnen en de tijd, ruimte om te studeren volgt vanzelf wel. 


Zo gezegd zo gedaan dus, grote sprong gewaagd. Op naar de opendeurdag van de acupunctuur-opleiding. Ik was blown away door het gynaecologie- acupunctuur gedeelte en door de 2-jarige nascholing ECIWO (embryo containing the information of the whole organism) :hoe kan je met acupunctuur veranderingen aanbrengen in je dna, in die delen die al ontstaan zijn vanaf je conceptie, embryonale fase. Dit was zo wow. Ik wou eigenlijk gewoon in het 2e jaar starten met het deel gynaecologie en dan de eciwo gaan volgen. Had geen nood aan de rest van die 3 jaar, haha. Dat plan ging natuurlijk niet door, het was alles of niets volgen. Achteraf gezien was het natuurlijk zeer goed om een volledige basis te hebben maar mijn ongeduldige zelf vond het niet zo tof bij momenten. Wegens te weinig cursisten is er van de eciwo opleiding nog steeds niets gekomen, maar hij staat nog altijd op mijn wensenlijstje, ooit komt het er zeker van. Misschien was ik er nog niet klaar voor? 


Boeiende materie die acupunctuur : de geschiedenis, het verloop van de meridianen, de concepten van de 5 elementen, de balans/disbalans leren herkennen bij iemand, bekijken/ voelen van iemands pols en tong, veranderingen opmerken en oefenen, oefenen en nog eens oefenen op elkaar. Het zorgde er in het 1e jaar al voor dat ik mezelf anders ging bekijken, nadenken over wat ik met mijn energie deed en al had gedaan… soms zelfs echt versmost,… 


Dus er kwamen stilaan andere keuzes in mijn leven, je gaat kiezen voor jezelf “you walk the talk” alles natuurlijk met vallen en opstaan. Het is niet omdat je het weet dat je het al direct toepast. Soms moet je dingen eerst voelen, moeten ze pijn genoeg doen voordat je ze verandert. Of gaat ineens het licht aan/uit om a la minute andere keuzes te maken. Zo besefte, voelde ik dat het fulltime werken als zelfstandige vroedvrouw niet meer haalbaar was voor mezelf, mijn lichaam. De passie die ik heb om met zwangere vrouwen te werken, de interesse in de conceptie, de ontwikkeling van een embryo, dit alles zou ik op een andere manier moeten gaan gebruiken in een andere soort job. 


Zo ben ik er toe gekomen om in 2010 te stoppen met bevallingen te begeleiden en in 2014 met het verrichten van nazorgen. Zo kon ik me volledig richten op het werken als acupuncturist.


Ondertussen was het lesgeven ook een groter stuk in mijn werkleven gaan innemen. Vroeger had ik heel hard geroepen dat ik nooit zou gaan lesgeven. Yeah right, het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeker ;-). Zo heb ik prenatale cursussen gegeven, als gastdocent in de opleiding vroedkunde en bij het postgraduaat preconceptiezorg les gegeven, tijdens studiedagen voordrachten gegeven. Nadien ben ik bij het Hivset beginnen werken als docent aan de opleidingen verpleegkunde / verzorging en tientallen vormingen reanimatie, ehbo, kinderverzorging,  communicatie ed. gegeven 


Na mijn opleiding acupunctuur ben ik bij Iczo les beginnen geven in de basisopleiding acupunctuur en de nascholingen gynaecologische acupunctuur. 


Naderhand is de passie voor essentiele oliën van Young Living er nog bij gekomen. Ongelooflijk hoeveel kracht en energie er in zo’n kleine druppeltjes kunnen zitten. En wat voor een wonderlijk effect dit heeft op je lichaam als je het nog eens gaat combineren met acupunctuur. Een hele nieuwe wereld ging weer voor me open.


Wegens een ernstig ongeval/ trauma ben ik langdurig met ziekteverlof en aan het revalideren geweest. Dit heeft me weer nieuwe inzichten gebracht over het zelfherstellend vermogen van je lichaam, hoe omgaan met trauma, herstellen van je eigen energie, invloed van mind/body/spirit op elkaar. Allemaal zeer leerzaam, hier kan ik jullie in de toekomst weer verder mee helpen. Ondertussen ben ik terug volop aan het werk en geniet ik van elke persoon die ik een betere gezondheid kan geven.