Wat is acupunctuur?

Acupunctuur en Chinese geneeswijzen

 

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) dat al meer dan vierduizend jaar wordt toegepast. Het is de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en andere streken in het Oosten.
Sinds de jaren ‘70 is acupunctuur aan een opmars begonnen in het Westen. Waar men 40 jaar geleden nog erg sceptisch stond tegenover deze toen nog onbekende therapie, wordt acupunctuur de laatste jaren steeds minder als alternatieve geneeskunde beschouwd. Acupunctuur wordt ondertussen erkend door de WHO (World Health Organisation) als een effectieve en kostenbesparende geneeswijze.

 

Hoe werkt acupunctuur?

In ons lichaam is een continue stroom van energie aanwezig. Deze energie circuleert door het lichaam via energiebanen, de zogenaamde meridianen. Die meridianen zijn zowel met elkaar als met de organen en de geest verbonden. Samen vormen ze een complex netwerk dat voor een goede en complete energiedoorstroming in het hele lichaam zorgt.
Als de energiestroom wordt verstoord, ontstaan er ziektes. Een verstoring in die energiestroom kan veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf (bv. koude, wind, bacteriën, virussen, …), of door overbelasting, stress, hevige emoties/trauma’s,…
In normale omstandigheden is het lichaam in staat zichzelf weer in balans te brengen en te genezen. Lukt dit echter niet, dan kan acupunctuur dit evenwicht opnieuw herstellen. Na verloop van tijd neemt het lichaam dit ‘zelfherstel’ weer over, waardoor behandelingen niet eindeloos hoeven te zijn.

In de Chinese Geneeskunde wordt echter niet alleen naar de ziekte gekeken, maar naar de mens in zijn totaliteit. In de praktijk kan dit betekenen dat vijf mensen met hoofdpijn toch allen een andere behandeling krijgen. Deze bredere blik kan immers bij de vijf individuen geheel andere oorzaken voor de hoofdpijn aan het licht brengen.

 

 

Gebruikte technieken:

 

Naalden

Het plaatsen van naalden is de meest gekende techniek. De acupuncturist maakt een keuze uit honderden mogelijke punten om de naald in te brengen. Deze punten hebben elk hun eigen functie bij het herstel van verstoorde energie. Fijne naalden worden geplaatst met de bedoeling de energetische doorstroming te verbeteren, zodat het Yin-Yang-evenwicht zich kan herstellen. Om dit effect te bereiken, zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen, waardoor het lichaam een naaldsensatie kan krijgen.

 

Electro-acupunctuur

Een pijnstiller zonder neveneffecten…! Bij electro-acupunctuur wordt er op de acupunctuurnaalden een lichte elektrische stroom geplaatst door middel van geleidingskabeltjes die verbonden zijn met een stimulatietoestel. Op dit toestel kan er gekozen worden tussen verschillende stroomvormen (afhankelijk van de klacht/aandoening). Deze elektrische stimulatie versterkt de werking van de naalden.

 

Cupping

Bij deze behandelingstechniek worden glazen bolvormige koppen met de opening op de huid geplaatst. Door de koppen te verwarmen wordt een vacuüm gecreëerd. Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten en bij fertiliteitsproblemen.

 

Moxeren

Techniek waarbij het kruid moxa (Artemesia Vulgaris) gebruikt wordt om ingebrachte naalden te verwarmen. Kan ook rechtstreeks op acupunctuurpunten toegepast worden. Vooral voordelig bij stijfheid, spierpijn, vermoeidheid, vruchtbaarheidsproblemen.

 

Kruidentherapie

Het gebruik van kruiden ondersteunt het genezingsproces en is vaak zeer nuttig bij zogenaamde "energetische tekorten". In onze praktijk gebruiken we westerse kruiden van westerse firma's. De kruiden werken volgens het systeem van de oosterse geneeskunde.

 

 

Voedingsadvies

Omdat voeding een belangrijke rol speelt in gezondheid en het ontstaan van ziektes, wordt dit vaak mee bekeken en bijgestuurd. Zo kan er een actieve bijkomende stimulans gegeven worden aan het genezingsproces.

 

Is acupunctuur veilig?

Wanneer acupunctuur wordt toegediend door een onderrichte acupuncturist, die een driejarige opleiding en medische voor-opleiding heeft genoten, is het zeer veilig. Er worden steeds steriele wegwerpnaalden gebruikt. Zo is de kans op besmetting of een infectie zo goed als onbestaand.

 

Doet het pijn?

Acupunctuurnaalden zijn erg dun. Ze hebben ongeveer de dikte van een haar. Je kan een acupunctuurnaald dus niet vergelijken met een gewone injectienaald. Het ‘prikje’ van de acupunctuurnaald is vrijwel pijnloos. Soms voel je tintelingen, warmte, zwaarte of voel je de Qi (energie) stromen in de meridianen. Wanneer er een ernstige blokkade aanwezig is, kunnen bepaalde punten wel gevoeliger zijn.

 

Wat kan je verwachten na een behandeling?

Vaak voel je al een duidelijke verandering na één behandeling. Sommige mensen voelen onmiddellijk een totale of gedeeltelijke opheffing van hun pijn of andere klachten. Soms laat het effect van een behandeling een paar dagen op zich wachten of de klachten kunnen zelfs even erger worden de dag na de behandeling. Bij chronische klachten kunnen er meerdere behandelingen nodig zijn voor je duidelijk verbetering voelt.

 

 

 

 

 

 

 
Reactie plaatsen