10 tips om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren

10 tips om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren

Wanneer een koppel niet zo vlot zwanger wordt, gaat men er vaak van uit dat het probleem bij de vrouw ligt. Maar niets is minder waar. Als we naar de cijfers van de WHO (world health organisation) kijken, draait vruchtbaarheid echt niet alleen om de vrouw. In 33% van de gevallen ligt het bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie van beiden.

De oorzaken van die verlaagde vruchtbaarheid én de oplossingen lees je hier!

De oorzaken

Er zijn vele mogelijke oorzaken van een verlaagde vruchtbaarheid, maar gelukkig heb je een groot aantal ervan zelf in de hand. Vermijden is de boodschap!

  • De GSM: meer bepaald – de electromagnetische frequenties (EMF) ervan. Veel mannen dragen een GSM in hun broekzak…dicht bij de testikels. De straling van deze EMF’s beschadigen de mitochondriën in de spermacellen. Mitochondriën zijn kleine fabriekjes binnen in de cel die ervoor zorgen dat een cel optimaal werkt. Deze beschadiging heeft een verlaagde spermahoeveelheid tot gevolg. Een laptop geeft dezelfde resultaten, dus zet nooit een laptop op je schoot en haal die GSM uit je broekzak!
  • Oververhitting: de testikels bevinden zich niet voor niks ‘buiten’ je lichaam. Dit is zo omdat het sperma een lagere temperatuur nodig heeft dan de 37graden Celcius van je lichaam. Hitte beschadigt het sperma. Het dragen van strakke onderbroeken en bijvoorbeeld vaak naar de sauna gaan of veel warme baden nemen is dus geen goed plan wanneer je je vruchtbaarheid wil verhogen.
  • Plastic: wanneer plastic verhit wordt, komen er xeno-oestrogenen vrij. Zij bootsen de lichaamseigen oestrogenen na en zorgen voor een overdaad. Oestrogeen is voornamelijk een vrouwelijk hormoon. Als man wil je hier echt niet teveel aan hebben vermits het je testosteronniveau omlaag haalt. Warm daarom geen plastic potjes op in de microgolfoven en drink niet uit plastic flessen.
  • Sojaproducten: ook hier zitten oestrogenen in. Fyto-oestrogenen heten ze. Minder schadelijk dan de xeno-oestrogenen van plastic, maar ook zij halen het testosterongehalte naar omlaag.
  • Pesticiden en hormonen in voedsel: in één woord: hormoonverstoorders! Zowel de pesticiden die rijkelijk op groente en fruit hangen, als de hormonen die terug te vinden zijn in zuivel en vlees brengen de mannelijke hormoonbalans stevig in de war.
  • Roken en alcohol: roken beschadigd het sperma (en zoveel meer), alcohol verstoord de hormonale balans en heeft een negatief effect op de vorming en rijping van de spermacellen.
  • Stress: last but not least: stress kan een grote negatieve impact hebben op je hormoonbalans en de spermaproductie verstoren

De oplossingen om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren

  • Eerst en vooral: het voorgaande zo goed mogelijk vermijden. Alleen al daarmee kom je al een heel eind.

Via voeding en suppletie de mannelijke vruchtbaarheid verhogen

Voeding heeft een GROTE impact op je vruchtbaarheid. Eet zoveel mogelijk biologisch, vermijd soja, chemische zoetstoffen en junkfood en eet een voedingspatroon ( en/of neem suppletie) waar een berg voedingsstoffen inzitten die specifiek op het sperma en de mannelijke vruchtbaarheid werken. Deze zijn:

Zink: verhoogd de productie en beweeglijkheid van het sperma.

Zit in: tarwekiemen, lever, sesamzaad, oesters, linzen, zonnebloempitten

Selenium: bij een tekort heb je een verlaagde vruchtbaarheid.

Zit in: paranoten, haring, tonijn (2 paranoten/dag voldoet aan de dagelijkse hoeveelheid)

Q10: zorgt voor een goede energieproductie in de cellen.

Zit in: orgaanvlees, walnoten, amandelen (Doch, slechts in geringe hoeveelheid terug te vinden in ons voedsel. Suppletie is daarom aangeraden bij een tekort aan Q10).

Jodium: de prostaat is rijk aan jodium.

Zit in: Zeewier, schaaldieren, garnalen, mosselen, kabeljauw, zeezout

vit E: verhoogd de beweeglijkheid en spermakwaliteit.

Zit in: amandelen, zonnebloempitten, olijfolie, tarwekiemen

Foliumzuur, vit B12 en B6: bij een tekort is er een verminderde vruchtbaarheid.

Zit in: tarwekiemen, tarwezemelen, knoflook, lever, tuinbonen, broccoli

L-carnitine: een laag carnitinegehalte staat in rechtstreeks verband met een lage spermahoeveelheid.

Zit in: rood vlees, zuivelproducten

Taurine: verhoogt de beweeglijkheid van het sperma.

Zit in: mosselen, tonijn, lamsvlees, rundsvlees

Antioxidanten: beschermen de spermacellen voor beschadiging van vrije radicalen.

Via acupunctuur de mannelijke vruchtbaarheid verhogen

Waar de reguliere geneeskunde weinig oplossingen kan bieden voor mannen met vruchtbaarheidsproblemen, kan acupunctuur wél een verschil betekenen.

Diverse onderzoeken tonen aan dat acupunctuur een positief effect heeft op de spermakwaliteit, beweeglijkheid, vorm en hoeveelheid.

Hierdoor wordt de noodzaak voor IVF/ICSI vaak teruggedrongen en kan men kiezen voor een inseminatie (IUI) of zelfs spontaan zwanger worden.

Bij een acupunctuurbehandeling worden er ragfijne naalden geplaatst op acupunctuurpunten die gelegen zijn op de benen, voeten, onderbuik, handen en eventueel de rug. Er wordt nooit geprikt thv de genitale regio waardoor ook de onderbroek steeds aan kan blijven. De naalden zorgen voor een verbeterde energiedoorstroming, bloeddoorstroming en reguleren de hormoonbalans. Ook het stressgehalte kan aanzienlijk verminderd worden met een acupunctuurbehandeling.

We raden aan om gedurende een periode van 3 maand acupunctuurbehandelingen te krijgen. De reden hiervan: de aanmaak van sperma duurt 3 maanden.

Wil jij ook actief aan de slag gaan en je vruchtbaarheid verhogen?

Boek een afspraak in onze praktijk:  ONLINE AFSPRAAK BOEKEN

Over de schrijver
Reactie plaatsen